0

Sikkerhed på cyklen hele året

Når vi cykler i vinterhalvåret, ved vi alle at et godt sæt cykellygter er et must, men har du tænkt på, hvor synlig du er i trafikken i dagslys?

Hos Kibæk Cykler tager vi cykelsikkerhed meget alvorligt, og vi ved, at du som cyklist kan gøre meget for at passe godt på dig selv i trafikken.

Herunder giver vi nogle bud på, hvad du skal passe særligt godt på, når du cykler hele året rundt, og hvordan du forbedrer din sikkerhed i trafikken.

VINTER

I vintermånederne er det ofte koldt og mørkt, når vi skal afsted på cyklen til arbejde eller skole om morgenen, og nogle når ikke hjem, før det igen er blevet mørkt hen på eftermiddagen. Her er det naturligvis et must, at cyklens sikkerhedsudstyr med hvid frontrefleks, rød bagrefleks, gule pedalreflekser, gule eller hvide egerreflekser eller en hvid reflekskant på siden af dækkene samt en fungerende ringklokke er i orden. Men samtidig skal din cykel være monteret med et sæt godkendte cykellygter.

Kravet til en godkendt cykellygte er kort sagt, at den skal kunne monteres så den sidder fast på cyklen, altså ikke hænger og dingler i en elastik eller snurrer rundt på styret. Samtidig skal den være synlig på mindst 300 meters afstand og kunne lyse i mindst 5 timer.

ALLE cykellygter købt hos Kibæk Cykler er godkendte til brug i trafikken, dog er enkelt super kraftige forlygter undtaget, da disse er tænkt til mountainbikere, som vil i køre i tarrænet i mørke. Ved købt af en kraftig forlygte, som ikke er godkendt som cykellygte, vil vi altid gøre opmærksom på, at lygten ikke er godkendt som cykellygte.

Udover cykellygter kan du øge din synlighed i trafikken ved at iklæde dig oplysende tøj, som en vinterjakke eller et sæt vinterhandsker i oplysende farver. På denne måde kombinerer du sikkerhed med funktionalitet, for uden handskerne ville du sandsynligvis fryse fingrene, og du ville sandsynligvis alligevel bære en vinterjakke på denne kolde årstid.
Husk at der også findes cykelhjelme i mange forskellige farver og med ekstra sikkerhed med en ekstra bagudvendt lygte i enten nakke spændet eller på hjelmen.

Samtidig kan du montere diverse reflekterende eller lysende udstyr på din cykel. Kører du på racercykel eller mountainbike kan du få skærme med lys, som både ser super smart ud og øger din synlighed i trafikken.

I vintermånederne er det ofte glat. Nogle gange er siderne af vejen eller cykelstierne ikke saltet så godt, at du kan regne med at kunne stå fast, eller der ligger sne overalt. Her kunne et sæt pigdæk måske hjælpe dig, så du trygt kan cykle og regne med, at du stadig har et fornuftigt vejgreb, og dermed ikke vælter undervejs på din tur. Pigdæk findes både til mountainbikes, fitness bikes, citybikes, el-cykler og børnecykler. Du er altid velkommen til at kontakte os, hvis du har behov for råd eller vejledning om hvilket dæk, du skal vælge, så du får et dæk, der matcher netop dit behov.

FORÅR

Vinteren er ved at være forbi, vejret bliver bedre, og temperaturen stiger, men vi har stadig morgener og aftener, hvor det er mørkt, når vi skal afsted på cyklen, eller den sidste del af træningsturen er svær at nå, inden det igen bliver mørkt. Samtidig har vi i Danmark ofte tåge eller regn om morgenen, som igen gør det svært for andre trafikkanter at få øje på dig. Så behold dine lygter og andre oplysende effekter på, så du bliver set i trafikken.
Begynder vinterjakken eller handskerne at blive for varme er det måske på tide at anskaffe sig et sæt overgangshandsker eller en tyndere cykeljakke eller -trøje, så du stadig kan holde varmen og blive set på din cykeltur.

Mange racercykleklubber begynder ofte deres aften-klubtræninger nu, for at få træningen godt i gang og komme i form til sæsonens mål. Her har mange cykleklubber teamtøj, som medlemmerne med stolhed bærer, og der ser godt ud, når en hel flok kommer i samme tøj, men hvis der er beklædningsdele, som ikke er en del af klubtøjet som sko overtræk eller handsker, kunne disse stadig vælges i oplysende farver i stedet for de "traditionelle sorte." Husk på at hvis blot et par stykker i flokken har et sæt gule, oplysende skoovertræk på vil disse lyse op i traffikken og øge sikkerheden for hele flokken.

Samtidig kan kørebaglys være en rigtig god idé, da I ikke kan holde øje med trafikken bag jer. Hertil findes der super kraftige USB-opladelige baglygter, som kan ses i op til 2000 meters afstand i klart vejr.

I flokken kunne bremselys måske være en god idé, så du får en advarsel, når rytterne foran dig begynder at bremse.

SOMMER

Den dejligtse årstid at cykle på, ofte behagelige temparature og dejligt lyst solskinsvejr. Derfor også den tid på året, hvor flest springer på cyklen og cykler afsted for motionen eller hyggens skyld.

Pas stadig på dig selv og hinanden og husk, at sikkerhedsudstyret på cyklen som reflekser og ringklokke stadig er lovpligtigt på cyklen. Samtidig kan kørebaglys være en god idé, så bagfrakommende traffik ser dig. De kraftige baglygter med daglys funktion lyser så kraftigt, at de ofte vil blive set længe før du som cyklist ellers ville være blevet set i trafikken. Bær samtidig altid cykelhjelm for en sikkerheds skyld.

EFTERÅR

Nu kommer mørket, kulden, regnen og blæsten for alvor igen, og vi begynder at pakke os ind i regnjakker, veste, huer, handsker og skoovertæk. Ligesom i vinter- og forårsmånederne kan disse beklædningsdele med fordel vælges i oplysende farver som fx gul. På denne måde forbedrer du igen din synlighed.

Med den ekstra regn kan du med fordel montere skærme på din racercykel eller mountainbike og hvorfor ikke vælge et sejt sæt skærme med lys i? De beskytter dig stadig mod sprøjt fra vejen, og så lyser de op. Super fedt udstyr, som vil vække interesse og misundelse i de fleste cykleklubber.

PAS ALTID PÅ DIG SELV I TRAFIKKEN

Hos Kibæk Cykler er vi selv ivrige cyklister, og vi bruger hver uge meget tid på vores cykler. Derfor har vi også en stor viden omkring, hvad der findes, som kan forbedre din sikkerhed, når du cykler, og sammen med din sunde fornuft tør vi næsten love, at det gør enhver cykeltur risikofri.

Vi hjælper altid gerne med indstilling af cykelhjelme, batteri eller pæreskift i cykellygter samt råd og vejledning om, hvordan du kan højne din cykelsikkerhed.

Skulle du ønske et produkt, som du ikke finder i vores sortiment, kan vi oftest hjælpe med et tilsvarende eller fremskaffe produktet i løbet af ganske kort tid, så kontakt os altid, hvis du skulle have et specifikt ønske eller spørgsmål.