0

Hardtail eller full suspension?

Når du går på jagt efter en ny mountainbike, er det første spørgsmål ofte lige netop det: hardtail eller full suspension?

Den helt store forskel ligger i affjedringen. Alle mountainbikes har affjedring af den ene eller anden slags, så du får komfort og mere kontrol på et ujævnt underlagt. Hardtails har, som det ligger i navnet, ikke affjedring bagpå – hvor en full suspesion derimod har affjedring både foran og bagpå.

Om du har brug for full suspension, handler om hvor og hvordan du drømmer om at cykle.

Se alle hardtails Se alle full suspension

Terræn

Hvis du kommer til at cykle på et jævnt underlagt som grus eller simplere MTB-spor, er hardtail en rigtig god idé. Er underlaget på din cykeltur derimod fyldt med større udfordringer og et mere ujævnt spor, kan du få stor glæde af full suspension til at klare ujævnhederne, så du bevarer kontrollen.

Komfort

En bonus ved den ekstra affjedring på din full suspension mountainbike er, at turen over ujævnheder også bliver mere komfortabel. Du kan sagtens få en god og behagelig cykeltur på en hardtail – på et forholdsvis jævnt underlag – men i ujævnt terræn vil den ikke give efter og tage toppen af bump og hop som en mountainbike med full suspension.

Mål

Hvis dit mål med mountainbiketure er spænding, sjov og gode cykeloplevelser, bør full suspension helt klart være i dine overvejelser. Du vil som vovehals også blive belønnet for dit valg på blandt andet nedkørsler.

Ser du mere MTB som god aerobic-træning, er hardtail et rigtig godt valg. Her får du en oplagt cykel til energikrævende cykelture, og når det går opad.

Vægt

Generelt er en mountainbike med full suspension tungere, da du har fået bagdæmper og lidt mere stel på. Det har betydning for længden af dine cykelture. Når det går opad og på de lange distancer, har du fordel af en lettere cykel.

Så hvis vægt er afgørende for dig, skal du vælge en mountainbike med hardtail. Full suspension giver dig derimod en mere allround-cykel og med mere komfort generelt.

Pris 

Det er en svær sammenligning at lave, da vi ser på to ret forskellige cykler – selvom de begge er mountainbikes. Men stiller vi to cykler op ved siden af hinanden, som er i nogenlunde samme kvalitet, vil en hardtail være billigere end full suspension. Det er de, fordi de er simplere bygget.

Så har du et fast budget, kan du få en cykel med godt udstyr til en god pris, når du vælger hardtail. Samtidig kan du også vælge en full suspension for de muligheder stellet giver dig som base – og senere opgraderer komponenterne.

Konstruktion

Hardtails er simplere bygget, da der ikke er bagdæmper og dermed færre drejepunkter på stellet. Altså mindre at arbejde på, og mindre til at gå i stykker. På den anden side har full suspension mountainbikes ofte mere udstyr. Det kan eksempelvis være affjedring med lock-out, som gør dem mere alsidige.

Find din nye mountainbike

Uanset hvad du vælger, er mountainbikes fantastiske maskiner – og du skal nok få nogle fede cykelture. Men som så mange andre maskiner, kan de også være komplicerede. Så ring, skriv eller kig forbi butikken. Vi hjælper selvfølgelig med at finde den helt rigtige mountainbike til dig.

Se alle hardtails Se alle full suspension