0

40 års-jubilæum: ”Jeg bliver ved så længe, at det er sjovt”

I næsten et helt arbejdsliv har Søren Kousgaard stået klar til at modtage cykelglade kunder i butikken i Kibæk. Det har ikke været uden spekulationer, men det har været 40 gode år. Sammen med Søren har vi set tilbage på nogle af de øjeblikke, som formede livet i butikken – og som han selv nyder at tænke tilbage på.

Efter at have lagt et års arbejdskraft i butikken, som ansat af sin far, overtog Søren Kousgaard d. 1. april 1983 cykelforretningen i Kibæk, som dengang lå i Nr. Bredgade. Årene gik, og butikken voksede. Derfor blev der i midten af 1990’erne også råd og mulighed for en større ombygning.

Kort herefter nåede Søren en anden milepæl som cykelhandler:

- I 1996 blev jeg godkendt til at uddanne lærlinge, og jeg fik min første lærling. Det var noget særligt, fortæller Søren, som gennem årene har lært fra sig og hjulpet fem lærlinge gennem uddannelsen som cykelmekaniker. Alle lærlinge er kommet godt videre – og en af dem støder Søren jævnligt på i branchen, da han selv er blevet selvstændig med egen forretning.

I 2001 nåede Kibæk Cykler endnu en milepæl med ny adresse. Udviklingen i Kibæk medførte et nyt centrum for handelslivet i byen – og cykelforretningen skulle naturligvis med til Sandfeldparken, hvor butikken har ligget lige siden.

En stor tak til familien

Rollen som cykelhandler – ja som selvstændig af enhver slags – er med til at forme hverdagen både professionelt og privat. Det har også været virkeligheden for Søren Kousgaard. Derfor har det været vigtigt for Søren sende en stor tak til familien – og ikke mindst sin hustru – i forbindelse med jubilæet:

- Gitte har været en utrolig opbakning i alle årene. Hun er der altid – både i forhold til butikken og derhjemme. Det kræver opbakning at være selvstændig, for det er en livsstil.

Sammen har Gitte og Søren drengene Thomas og Jesper. Hele deres liv har far haft cykelbutik i Kibæk, og de har derfor også mærket livsstilen og fået cykler ind med ske:

- Drengene er vokset op med cykler, men de er ikke blevet presset til at cykle. For en tid ville Jesper for eksempel hellere spille fodbold, men da han sagde, at han gerne ville cykle, var jeg da ikke sløv til at finde en racercykel til ham, fortæller Søren også med et smil.

Elcykler, vaskemaskiner og en ny cykelsti

Gennem årene har Søren oplevet både teknologisk udvikling på cyklerne, men også ændringer i kundernes cykelvaner – både øget interesse for sportscykler som racere og mountainbikes, men også elcyklernes indtog på de danske cykelstier:

- For godt og vel 25 år siden kom elcyklerne frem. Min svigerfar kunne godt lide at være med på noderne, og jeg solgte min første elcykel fra MBK med Yamaha-motor til ham, fortæller Søren, der med jysk beskedenhed tilføjer, at han altså har godt 10 års erfaring mere med elcykler end de fleste andre danske cykelhandlere. Så når du handler elcykel i Kibæk, står du over for en vaskeægte ekspert.

- Mange har spurgt, om elcykler er branchens redning. Til det svarer jeg altid nej. Det er en ændring – ja. Vi solgte også cykler før, men elcykler kan få flere til at cykle. Der er færre som cykler end tidligere. Det håber jeg, at elcykler kan være med til at ændre igen, understreger Søren Kousgaard, og tilføjer:

- Af samme grund glæder jeg mig også til den nye cykelsti mellem Kibæk og Herning. Så bliver det endnu nemmere.

Der er ingen tvivl om, at cykler spiller en stor rolle i Sørens liv. I Kibæk Cykler er cykler en livsstil, og du møder en cykelhandler, der brænder for sit produkt:

- Cyklen er den mest fantastiske maskine. Det kunne jeg snakke længe om. Jeg plejer at sige, at jeg er glad for, at jeg ikke sælger vaskemaskiner. Vaskemaskinen køber jeg udelukkende for at kunne vaske mit beskidte tøj. Cyklen køber jeg for at få oplevelser, forklarer Søren kort og klart.

Far og søn – for anden gang

Historien om Søren Kousgaard som cykelhandler i Kibæk startede med, at han overtog butikken fra sin far Arne Kousgaard, der dog aldrig havde intentioner om at blive cykelhandler selv:

- Min far skulle ikke være cykelhandler. Han købte den bare for, at jeg ikke skulle gå arbejdsløs. Der var jo stor arbejdsløshed i 1980’erne. Han var ejer af butikken i 15 måneder, inden jeg overtog, fortæller Søren ærligt.

I dag er tredje generation Kousgaard også involveret i butikken – nemlig sønnen Thomas, der kom hjem og købte halvdelen af cykelforretningen i 2018 efter at have rejst med det professionelle cykelhold Team Sky:

- Blandt de store øjeblikke kan vi ikke komme uden om, da Thomas valgte cykelvejen – og ikke mindst da han valgte at komme hjem til butikken. Jeg har altid sagt, at han ikke skulle vælge butikken på grund af mig. Han skulle vælge den for at være en god forretning, lyder det fra Søren, som trods alt gerne indrømmer, at han er stolt af samarbejdet.

-  Det har også været en god forretning for mig at få ham hjem. Jeg tjener flere penge i dag, selvom jeg skal dele med ham, tilføjer han med et smil.

”Jeg bliver ved så længe, at det er sjovt”

Spørger du cykelhandleren selv, er ”rigtige” jubilæer delelige med 25 år. Der bliver derfor ikke nogen stor fejring af dagen. De 40 år markeres med helt almindeligt lørdagsåbent og kaffe på kanden til dem, der kigger forbi.

- Hvis jeg når til 50 års-jubilæum, så fejrer vi det, lyder løftet fra den lokale cykelhandler, som afsluttende desuden svarer lige dele drillende og kryptisk på spørgsmål om, hvor længe han bliver ved:

- Jeg bliver ved så længe, at det er sjovt. Jeg har aldrig været ked af at gå på arbejde, og det er jeg stadig ikke.